Založ si blog

Zlatí parašutisti

Neuveriteľné! Poburujúce! Pokrytecké! A neviem ešte aké. Odmeny za straty (aj keď vraj menšie ako sa predpokladalo) sú pľuvancom do očí ľudí, ktorí sa denne lopotia ťažkým životom.

Debakel pravice vo voľbách bol zaslúžený. Dlhodobo sa vravelo, že na Slovensku má kresťanská politika veľkú šancu, ľudia majú kresťansko-sociálne cítenie. Výsledky volieb to však nikdy neukázali. Boli na vine voliči alebo lídri kresťanských strán? Dnes je už jasné, že ľudia vycítili, ako sa politici, zaobalení rúškom kresťanskej solidarity, správali v praktickom živote. Najprv bezhlavo šírili reformné myšlienky neoliberálov, bez známky súcitu s najbiednejšími, až na to museli zareagovať samotní biskupi. Potom prišli byty, sitká a skončilo to, zatiaľ, zlatými padákmi. Ako je možné, že nominanti strán dostanú, dostanú tak nehorázne odmeny za rok pôsobenia v štátnom podniku, ktorý vykazuje straty? Na to neexistuje žiadna logická odpoveď. Že vraj sú to odborníci, ktorí by bez zodpovedajúceho platu nepracovali v týchto spoločnostiach. Tento argument je na smiech. A ak ho prezentuje kresťanský politik, alebo ktokoľvek iný, ako dôležitý argument, nech radšej zmizne z očí verejnosti. Slovensko má obrovskú mieru nezamestnanosti, problémy v zdravotníctve, školstve v dopravnej infraštruktúre, no jednoducho takmer všade. A zrazu prídu správy o státisícových odmenách politických nominantov, veď prečo nie? Kresťanská demokracia je všade vo svete ctenou značkou. Na Slovensku to však neplatí. A je to škoda, lebo jej myšlienky majú váhu. Len tie myšlienky musia presadzovať ľudia, ktorí im naozaj veria a podľa nich aj konajú.

Pravicový a ľavicový ekonóm

08.06.2014

Niekedy človek podľahne pokušeniu zjednodušovať veci tak, aby mal pri pohľade na zložité javy o niečo jasnejšie. Už dlhodobo sa zaujímam o to, prečo vysokokvalifikovaní ekonómovia z najprestížnejších svetových univerzít, ale napríklad aj tí naši, majú na hospodársku politiku tak zásadne rozdielny pohľad. Dospel som k tomuto záveru: Pravičiari vidia problém pri [...]

Boj proti nerovnosti

02.03.2014

Keď sa ešte len pred niekoľkými dňami stretli v Davose významní finančníci, podnikatelia a ekonómovia, nikto netušil, že ústrednou témou ich rokovania bude „prekvapivo“ otázka ohromného zväčšovania sa rozdielov v príjmoch medzi tými najbohatšími a chudobnými. Ak už aj svetová elita pociťuje nebezpečenstvo, musí to byť vážny problém. Nie nadarmo sa vie, že [...]

Neradostný pohľad na slovenskú zamestnanosť

08.02.2014

S rastom zamestnanosti to na Slovensku nevyzerá dobre ani v najbližších rokoch. Podľa prognózy Inštitútu finančnej politiky MF SR sa miera nezamestnanosti, napriek miernemu ekonomickému rastu, zníži zo súčasných 14 percent na 11,3 percenta v roku 2017. Ekonomický rast už tradične potiahne export, vďaka oživeniu našich vývozných trhov, a mierne aj spotreba, najmä kvôli [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

milos

Blog o ekonomike, politike a spoločenskom dianí

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 172179x
Priemerná čítanosť článkov: 5218x

Autor blogu