Založ si blog

Práca je istota

Istoty? Táto asociácia s bezpečím a ochranou bola geniálnym marketingovým ťahom, teraz už vládnej strany, ktorá zabrala u takmer polovice slovenskej populácie. A ešte aj dlho po voľbách s istotami, ako obuškom proti Ficovi, bojujú aj opoziční lídri.
Ľudia chcú mať bezpečie, chcú byť zabezpečení a nemať strach z toho, čo bude zajtra. To je normálne. Ale čo im poskytuje istoty? Sociálne zabezpečenie? To asi nie, veď dávka v hmotnej núdzi je niečo okolo 60 eur. Aj keď aj sociálna ochrana je dôležitá, omnoho dôležitejšie je mať prácu – slušne platenú, dôstojnú a najlepšie, keby aj zaujímavú. Na Slovensku je to pre veľkú časť ľudí len utópia. 400 tisíc ľudí bez práce, čo je mimochodom od roku 2004 absolútny rekord, nemá prácu žiadnu, ďalšia väčšina má prácu, za ktorú dostávajú len takú mzdu, ktorá s ťažkosťami pokrýva ich životné náklady. A budúci rok je ešte pesimistickejší.
A čo robia naši politici? To, že nie je práca berú ako fakt. Maximálne riešia daňové a pracovnoprávne kanóny. Však aj to treba, len s tým ľuďom asi veľmi nepomôžu. Žiadna politická strana, ani politik ako jednotlivec, neprichádza s víziou ako to zmeniť. Nechcú? Alebo v čom spočíva tá letargia? V tom, že oni si na štyri roky istoty vybojovali a skúšajú dokedy daný stav ľudia vydržia alebo dúfajú, že svetová ekonomika, a tým aj tá naša, čoskoro naštartujú a nejaké to percento nezamestnaných sa opäť vráti do práce. A oni sa budú môcť pripraviť na ďalšie voľby, s novým marketingovým ťahom, a istotami do ďalších štyroch rokov.

Pravicový a ľavicový ekonóm

08.06.2014

Niekedy človek podľahne pokušeniu zjednodušovať veci tak, aby mal pri pohľade na zložité javy o niečo jasnejšie. Už dlhodobo sa zaujímam o to, prečo vysokokvalifikovaní ekonómovia z najprestížnejších svetových univerzít, ale napríklad aj tí naši, majú na hospodársku politiku tak zásadne rozdielny pohľad. Dospel som k tomuto záveru: Pravičiari vidia problém pri [...]

Boj proti nerovnosti

02.03.2014

Keď sa ešte len pred niekoľkými dňami stretli v Davose významní finančníci, podnikatelia a ekonómovia, nikto netušil, že ústrednou témou ich rokovania bude „prekvapivo“ otázka ohromného zväčšovania sa rozdielov v príjmoch medzi tými najbohatšími a chudobnými. Ak už aj svetová elita pociťuje nebezpečenstvo, musí to byť vážny problém. Nie nadarmo sa vie, že [...]

Neradostný pohľad na slovenskú zamestnanosť

08.02.2014

S rastom zamestnanosti to na Slovensku nevyzerá dobre ani v najbližších rokoch. Podľa prognózy Inštitútu finančnej politiky MF SR sa miera nezamestnanosti, napriek miernemu ekonomickému rastu, zníži zo súčasných 14 percent na 11,3 percenta v roku 2017. Ekonomický rast už tradične potiahne export, vďaka oživeniu našich vývozných trhov, a mierne aj spotreba, najmä kvôli [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

milos

Blog o ekonomike, politike a spoločenskom dianí

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 171982x
Priemerná čítanosť článkov: 5212x

Autor blogu