Založ si blog

Fico alebo Radičová?

Podľa najnovších informácií HN oznámil Fico vedeniu Smeru, že chce kandidovať na prezidenta. Minimálne pol Slovenska to už vedelo predtým. Robert Fico by urobil dobre, veď vládnuť v časoch krízy, pri stúpajúcej nezamestnanosti, nie je žiadna sranda. Ale predsa len kandidovať nemusí – vraj si počká, kto proti nemu pôjde, lebo chce mať istotu.

vs

 

Iveta Radičová

Pre súčasného premiéra je expremiérka najnepríjemnejším súperom. Vo viacerých prieskumoch by ho porazila. Nie je konfrontačná a ako ukázali posledné prezidentské voľby, dokáže mobilizovať voličov. Nemá za sebou škandály, vie komunikovať. Nevýhodou sú jej dosť nemenné vyjadrenia o tom, že kandidovať nebude. Na druhej strane vzniká Občianska platforma, s ktorou Radičová spolupracovať chce, aj keď to zatiaľ strana nie je, má už na svojej webovej stránke http://obcianskaplatforma.sk/ rozsiahly a konzistentný program s názormi podobnými, ktoré mala expremiérka.Vôbec, kým Robert Fico zastupuje skôr konzervatívny prúd slovenskej politiky (nie nepomýlil som sa, jeho sociálna demokracia nie je to, čím býva v západnej Európe, bývalí voliči HZDS, ale aj SNS, či KDH volia teraz Smer), Iveta Radičová zasa spredmetňuje predstavy občiansko – liberálneho prúdu. To sú relevantné bojové línie, pričom ten konzervatívny volič je na Slovensku stále v prevahe.

Andrej Kiska

To je podobný typ ako Radičová. Ak nebude kandidovať expremiérka, môže to byť reálny kandidát občiansko – liberálneho bloku. Jeho nevýhodou je, že ho pravdepodobne, nepodporia strany, v prípade, že postúpi do druhého kola, to už môže byť iná káva. Jeho nevýhodou môže byť aj podnikateľská minulosť, ktorá je síce žiarivá, ale v oblasti splátkového predaja, ktorý priviedol na mizinu už nejednu domácnosť. Na druhej strane po predaji spoločnosti sa vrhol na charitu, čím pomohol mnohým v núdzi.

Ján Čarnogurský

Zakladateľ kresťanskej demokracie na Slovensku môže uspieť. Potreboval by však podporu KDH, ideálne Ľudovej platformy. Prvú prezidentskú debatu vyhral, pomohol mu aj humor. Ak to bude sólo jazda, pravdepodobne sa do druhého kola nedostane.

 

 

Pravicový a ľavicový ekonóm

08.06.2014

Niekedy človek podľahne pokušeniu zjednodušovať veci tak, aby mal pri pohľade na zložité javy o niečo jasnejšie. Už dlhodobo sa zaujímam o to, prečo vysokokvalifikovaní ekonómovia z najprestížnejších svetových univerzít, ale napríklad aj tí naši, majú na hospodársku politiku tak zásadne rozdielny pohľad. Dospel som k tomuto záveru: Pravičiari vidia problém pri [...]

Boj proti nerovnosti

02.03.2014

Keď sa ešte len pred niekoľkými dňami stretli v Davose významní finančníci, podnikatelia a ekonómovia, nikto netušil, že ústrednou témou ich rokovania bude „prekvapivo“ otázka ohromného zväčšovania sa rozdielov v príjmoch medzi tými najbohatšími a chudobnými. Ak už aj svetová elita pociťuje nebezpečenstvo, musí to byť vážny problém. Nie nadarmo sa vie, že [...]

Neradostný pohľad na slovenskú zamestnanosť

08.02.2014

S rastom zamestnanosti to na Slovensku nevyzerá dobre ani v najbližších rokoch. Podľa prognózy Inštitútu finančnej politiky MF SR sa miera nezamestnanosti, napriek miernemu ekonomickému rastu, zníži zo súčasných 14 percent na 11,3 percenta v roku 2017. Ekonomický rast už tradične potiahne export, vďaka oživeniu našich vývozných trhov, a mierne aj spotreba, najmä kvôli [...]

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Maximilian Krah

Krah i napriek špionážnej kauze zostáva lídrom kandidátky AfD v eurovoľbách. Obvineného asistenta prepustil

24.04.2024 10:52

Krahovho asistenta zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu.

milos

Blog o ekonomike, politike a spoločenskom dianí

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 172156x
Priemerná čítanosť článkov: 5217x

Autor blogu