Založ si blog

Pravicový a ľavicový ekonóm

Niekedy človek podľahne pokušeniu zjednodušovať veci tak, aby mal pri pohľade na zložité javy o niečo jasnejšie. Už dlhodobo sa zaujímam o to, prečo vysokokvalifikovaní ekonómovia z najprestížnejších svetových univerzít, ale napríklad aj tí naši, majú na hospodársku politiku tak zásadne rozdielny pohľad. Dospel som k tomuto záveru:

Pravičiari vidia problém pri zdaňovaní, samozrejme, jeho zvyšovaní, pretože si myslia, že brzdí ekonomickú aktivitu jednotlivca a celej spoločnosti. Obávajú sa, že rast daní automaticky znamená zvýšenie úlohy vlády v ekonomike. Ľavičiari vidia menšiu elasticitu ponuky a dopytu, a teda, menšiu obavu z nepriaznivého vplyvu daní.
Pravičiari chápu externality len ako príležitostné zlyhania trhu, čo si síce vyžaduje vládnu intervenciu, ale z ich pohľadu ide o pomerne vzácnu výnimku potvrdzujúcu pravidlo efektívnej trhovej alokácie. Ľavičiari vidia externality ako všadeprítomné.
Pravičiari majú na zreteli konkurenciu ako jasnú hybnú silu trhovej ekonomiky, ktorá nedovolí jednotlivcom alebo korporáciám narúšať trhovú rovnováhu. Ľavičiari zasa vidia rastúcu silu monopolov, ktorá musí byť nutne regulovaná antimonopolnými zákonmi.
Pravičiari vidia racionálne sa správajúcich ľudí (homo economicus), ktorí sa správajú v každej chvíli rozumne. Ľavičiari zase vidia ľudí, ktorí robia systematicky chyby, častokrát sa správajú na trhu iracionálne. A preto ľavičiari veria, že úlohou vlády je ochrániť ľudí pred ich vlastnými chybami. (Na túto tému vedie zaujímavé prednášky Ivan Mikloš, ktorý vychádza z diela Daniela Kahnemana Myslenie rýchle a pomalé)
Pravičiari chápu vládu ako strašne neefektívny systém pre redistribúciu bohatstva, ktorá navyše podlieha špeciálnym záujmom rôznych skupín, čo je mnohokrát sprevádzané korupciou. Ľavičiari chápu vládu ako najdôležitejšiu inštitúciu, ktorá môže vyvážiť až prílišnú dominanciu a nerovnomernosť vznikajúcu v trhovom prostredí.

No a napokon zrejme ten najvypuklejší rozdiel, ktorý delí dva tábory na nepriateľské línie. Úvaha nad problémom redistribúcie príjmu. Je redistribúcia príjmu prostredníctvom trhu spravodlivá alebo nespravodlivá? Čo má s tým robiť vláda? Ale to je už téma na samostatný blog.

Boj proti nerovnosti

02.03.2014

Keď sa ešte len pred niekoľkými dňami stretli v Davose významní finančníci, podnikatelia a ekonómovia, nikto netušil, že ústrednou témou ich rokovania bude „prekvapivo“ otázka ohromného zväčšovania sa rozdielov v príjmoch medzi tými najbohatšími a chudobnými. Ak už aj svetová elita pociťuje nebezpečenstvo, musí to byť vážny problém. Nie nadarmo sa vie, že [...]

Neradostný pohľad na slovenskú zamestnanosť

08.02.2014

S rastom zamestnanosti to na Slovensku nevyzerá dobre ani v najbližších rokoch. Podľa prognózy Inštitútu finančnej politiky MF SR sa miera nezamestnanosti, napriek miernemu ekonomickému rastu, zníži zo súčasných 14 percent na 11,3 percenta v roku 2017. Ekonomický rast už tradične potiahne export, vďaka oživeniu našich vývozných trhov, a mierne aj spotreba, najmä kvôli [...]

Práca – ľudské právo, ktoré si vlády nevšímajú

12.01.2014

V povojnovom období až do polovice sedemdesiatych rokov minulého storočia, každý, kto chcel pracovať, bol schopný nájsť si zamestnanie. Zachovanie plnej zamestnanosti bolo prvoradým cieľom hospodárskej politiky, ktorý vlády všetkých politických presvedčení brali vážne. Miera nezamestnanosti pod dve percentá bola považovaná za normálnu, a keď hrozilo, že [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

milos

Blog o ekonomike, politike a spoločenskom dianí

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 172058x
Priemerná čítanosť článkov: 5214x

Autor blogu