Pravicové voľby

7. novembra 2011, milos, Nezaradené

Voľby na budúci rok už nebudú mať klasickú bojovú líniu medzi pravicou, ľavicou a stredom. Na ľavej strane je všetko jasné, dominantne ho obsadil Smer-SD. Na pravo je však scéna totálne fragmentovaná.

V 90 tych rokoch bolo lídrom antimečiarizmu KDH, v minulej dekáde reforiem zase SDKU-DS. Kto teraz? Vďaka eurovalu sa začína boj najmä o liberálneho voliča, a teda boj medzi SDKU a SaS. Na internete svojou antigréckou agendou boduje výraznejšie SaS, toho konzervatívnejšieho, ale stále liberálneho voliča, pravdepodobne skôr oslovia reči o zodpovednosti, nielen voči európskym partnerom, ale aj svojim občanom. V konečnom dôsledku nikto z nás nevie, ani superekonómovia z SaS, čo sa stane, ak by došlo k rozpadu eurozóny. V tomto segmente voličov, bude zohrávať dôležitú úlohu aj volebná kampaň. V SDKU ju vedia robiť naozaj profesionálne, ale online marketing zvláda perfektne SaS, o čom už niekoľko krát presvedčila. O konzervatívneho voliča bude bojovať KDH, Most, Obyčajní ľudia, ale aj Smer… Matovič to skúša s OKS, KDS a nezávislými. Jeho šance na prekročenie piatich percent sú celkom slušné. Most sa bude obracať najmä na maďarských spoluobčanov, kde je dosť silným hráčom aj SMK, preto sa bude vo svojej taktike slovensko-maďarskej spolupráce obracať viac na Slovákov. Prvou lastovičkou je dnešné oznámenie primátora Martina, že bude na kandidátke tejto strany. KDH je už tradičná značka. Politici tohto hnutia sa na to aj spoliehajú, čo im doteraz vychádza. No aktivitou a kreativitou zatiaľ nezaujali. Preto prenechali významnú časť svojho prirodzeného elektorátu práve Smeru. Ľudia, ktorí pravidelne navštevujú kostol aspoň raz týždenne, dávajú častokrát svoju preferenciu Smeru, pretože viac kladie dôraz na typické kresťanské hodnoty, napríklad solidaritu, sociálnosť… sociálne trhové hospodárstvo. A tiež neútoči na cirkev s nejakou anticirkevnou rétorikou. Smer už zabudol, ak to niekedy vedel, že ľavicové hodnoty sú medzi inými aj podpora menšinových práv, tiež tých homosexuálnych. Preto lovia v typických kresťansko-demokratických vodách. Bežný volič KDH je aj znechutený koalíciami s liberálmi typu SaS alebo ANO a predtým neustále reformujúcou SDKU. Aj preto Ján Čarnogurský na svojom blogu vyzval k vytvoreniu širokej koalície, teda so Smerom.

Sulík napadol Mikloša a Dzurindu, že vraj zapredali slovenské záujmy, preto predpokladám, že s nimi do koalície nepôjde. A nechce ísť ani so Smerom. Ak budú v parlamente tie strany, ktoré ukazujú posledné prieskumy verejnej mienky, tak iná, ako tá Čarnogurského koalícia, vzniknúť po voľbách ani nemôže.